FaR
Miha

Korgó gyomorral vagy teli hassal menjünk speedfitness edzésre?

 

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony az edzőteremben is megállja a helyét.

Étkezési szokásainkat nagymértékben befolyásolja az az időkeret, amit az evésre tudunk fordítani. És hogy hogy kapcsolódik össze az étkezési szokásunk és a speedfitness edzés?

breakfast 690128 1920Tapasztalatom szerint a speedfitnesst, mint mozgásformát olyan emberek veszik igénybe, akiknek nem hogy nincs 1,5-2 órája edzőterembe járni, de még az is kihívást jelent számukra, hogy 2 meeting között reggelizni, ebédelni vagy esetleg vacsorázni tudjanak.

A speedfitness edzésen nyújtott teljesítményedet nagyban befolyásolja, hogy edzés előtt mennyivel és milyen tápanyagokat juttattál a szervezetedbe.

Fontos, hogy korgó gyomorral ne gyere edzeni, mert csalókának tűnik, de az EMS speedfitness technológia hatékonyan és magas intenzitással terheli tested minden izomcsoportját. Üres gyomorral szervezeted tartalék üzemmódba kapcsol, és nem égeti megfelelően a zsírt, illetve gyorsabban elfáradsz. Nem beszélve a vércukorszinted csökkenéséről, mely rosszullétet idézhet elő. Az edzés előtti táplálkozás nemcsak maximalizálja a teljesítő képességedet, hanem minimálisra csökkenti az izomsérüléseket.

Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy teli hassal sem indulhatsz edzeni, mert így szervezetednek nem csak az edzésre, hanem az emésztésre és koncentrálnia kell. Tehát, ha speedfitness edzésre jössz legalább 60-90 perccel étkezésed után tedd meg.

Érdekességképpen nézzük meg, hogy néhány ételünket milyen formában és mennyi idő alatt bontja le a szervezetünk.

Táplálékunk 3 fő összetevőből áll. Az első alappillér a fehérje. A második a szénhidrát, mely tulajdonképpen üzemanyagként szolgál. A harmadik a zsírok, mely egyszerre játszik szerepet az építésben, illetve energia közvetítésben.

Sokan azt gondolják, hogy az emésztés a gyomorban történik, de valójában az étel itt csak 4-5 órát tölt el. A gyomor tulajdonképpen csak lebontja a tápanyagot és utána a felső szakaszából az alsóba üríti. A gyomor alsó szakasza után a vékonybélbe jutnak a tápanyag molekulák, ahol szépen lassan elkezdenek felszívódni. Ezután eljutunk a vastagbélhez, ahol 7-16 óra alatt vissza szívja  a vizet a béltartalomból és így egyre szilárdabbá válik végül  távozik a szervezetből.

Egy rövid összefoglalás, ami segíthet neked megismerni azt az időt, amelyet egy adott élelmiszer emésztéskor a gyomorban tölt.

Gyümölcs- és zöldséglé

15-20 perc

Nyers zöldségek

30-40 perc

Főtt- ill. párolt zöldségek

40 perc

Hal

45-60 perc

Olajos saláta

1 óra

Keményítő tartalmú ételek (pl. krumpli)

1,5 – 2 óra

Szárnyas ételek

1,5 – 2 óra

Szénhidrát tartalmú, rostos gabona köretek (rizs, hajdina)

2 óra

Tejtermékek, sajtok

2 óra

Olajos magvak

3 óra

Bárány hús

4 óra

Sertés hús

5 óra

food truck 2553919 1920 1Speedfitness edzés előtt, illetve edzés után is nagyon fontos, hogy megfelelő tápanyagot, illetve folyadékot juttass a szervezetedbe. Ennek köszönhetően képes leszel maximalizálni teljesítményedet és lerövidíteni az izmok regenerálódásának idejét.

Épp ezért közvetlenül edzés előtt izotóniás sportitallal kínállak meg, mely ellátja az izmokat energiával, pótolja az ásványi anyagokat így segítve az edzés során a fokozott izomműködést. illetve edzés után különböző ízesítésű fehérje turmix a jutalom.